Impro Metelkova: Velika otvoritev sezone 2019/20

Kdaj?

Saturday, 14. Sep. 2019

Ob

21:00


Impro Metelkova
IGLU + Maja Dekleva Lapajne x Nejc Gazvoda: Velika otvoritev sezone 2019/20
Otvoritev improvizacijskih večerov v Menzi pri koritu in otvoritveni žur

IGLU – Improvizacijsko gledališče Ljubljana to jesen stopa v svojo že 7. sezono gledaliÅ¡kih sodelovanj z Menzo pri koritu. Vid Sodnik, Peter Frankl in JuÅ¡ Milčinski s Å¡tevilnimi prijatelji iz Slovenije in tujine trikrat mesečno na Metelkovi pričarajo unikaten večer improvizacijskega gledališča različnih žanrov. Včasih so zgodbe srce parajoče, včasih popolnoma nesmiselne, vedno pa občinstvo iz Menze odide nasmejanih ust. Prva predstava sezone 2019/20 bo, kot se za otvoritev spodobi, spektakularna! IGLU-jčkom se bosta namreč pridružila performerka Maja Dekleva Lapajne ter dramatik, režiser in pisatelj Nejc Gazvoda!

Nejc je v prejÅ¡nji sezoni navduÅ¡eval obiskovalce MGL-ja z besedilom in režijo drame Tih Vdih, Å¡e prej pa se je v različnih gledališčih podpisal pod komedijo Čakalnica (SiTi Teater BTC), kriminalno nadaljevanko Vranja vrata (MGL), komično dramo Menjava straže (MGL) in realistično dramo Divjad (Mini teater), tokrat pa bo poseben izziv postavil Å¡tirim improvizatorjem. Posebej za otvoritev bo namreč napisal tri strani nove drame, katere žanr, vloge in uvodno dogajanje bo izbral sam. Improvizatorji bodo kopije drame prejeli na odru, jih odprli pred očmi gledalcev, imeli bralno vajo prvih treh strani, nato pa bodo nadaljevali, kakor vedo in znajo – z improvizacijo!

Nedvomno gledaliÅ¡ka poslastica, ki je ne gre zamuditi! Po predstavi pa sledi Å¡e manjÅ¡i otvoritveni party in glasba Menzinih DJ-ev – če Å¡e niste plesal v Menzi, vam je lahko žal – najboljÅ¡a muzika daleč naokoli!

O sodelujočih:

Kolektiv IGLU je nastal leta 2013 z željo po profesionalnem delu na področju gledališke improvizacije. Zasedba in posamezniki skupine so za svoje delovanje prejeli številna stanovska priznanja, svoj program že sedmo leto redno predstavljajo v Menzi pri koritu na Metelkovi ter v SiTi Teatru BTC, veljajo pa tudi za najbolj mednarodno aktivno slovensko impro zasedbo. Med drugim so v zadnjih letih obiskali festivale in gledališča v Nemčiji, Švici, Franciji, Belgiji, Italiji, Avstriji, na Nizozemskem, Hrvaškem, Madžarskem, Češkem, Poljskem ter po več mestih v ZDA in Kanadi.

Maja Dekleva Lapajne je ustvarjalka na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti – je režiserka, avtorica in performerka ter umetniÅ¡ka vodjinja mednarodnega festivala improvizacijskega gledališča Goli oder. Poleg pomembnega deleža njenega delu v okviru Kolektiva Narobov, je članica mednarodnega kolektiva Orcas Island Project, umetniÅ¡ka vodjinja mednarodnih projektov Our Lives in Bubbles and Bridges, soustvarjalka klovnovskih projektov, interdisciplinarnih odrskih dogodkov, predstav za otroke in mladino, sodeluje z gledališči in organizacijami, ki se posvečajo gledaliÅ¡ki improvizaciji ter na radiu, televiziji in filmu. Ima status samostojne ustvarjalke v kulturi, deluje znotraj različnih umetniÅ¡kih zvrsti in projektov, njeno glavno področje raziskovanja pa je improvizacija. Ta je hkrati vir največjih radosti in najglobljih frustracij.

Nejc Gazvoda je diplomant filmske režije na AGRFT v Ljubljani, deluje pa tudi kot dramatik, pisatelj in gledaliÅ¡ki režiser. Za svoj literarni prvenec – zbirko kratkih zgodb Vevericam nič ne uide je prejel nagrado zlata ptica Liberalne akademije 2005 in nagrado za najboljÅ¡o zbirko kratke proze, Dnevnikovo fabulo 2006, za roman Camera Obscura (2006) pa je bil nominiran za nagrado kresnik za najboljÅ¡i roman. Za scenarij za kratki film Čisto lahko je prejel Grossmanovo nagrado, njegov celovečerni prvenec Izlet pa je poleg mednarodnih priznanj osvojil tudi pet nagrad vesna na Festivalu slovenskega filma. Za dramo Tih vdih je prejel Grumovo nagrado na 49. Tednu slovenske drame … vsestranski umetnik, skratka!

Uvodno dramsko besedilo: Nejc Gazvoda
Igra: Juš Milčinski, Peter Frankl, Vid Sodnik in Maja Dekleva Lapajne, k.g.
Glasba: Luka Seliškar
Luč in zvok: Samo Ljubešić

Vstopnina:
 6 eur dijaki in študentje / 8 eur ostali
Produkcija: KD IGLU  – Improvizacijsko gledališče Ljubljana in Menza pri koritu
www.iglutheatre.com