MENT Ljubljana: PLEASE THE TREES (CZ), SEINE (HR / RS), STERGIN (AT / VB)

Kdaj?

Friday, 03. Feb. 2017

Ob

21:00


Ment je trodnevni dogodek, ki združuje konfernenčno in glasbeno izkušnjo. Je klubski festival svežih bendov iz cele Evrope in širše, v okviru katerega približno 50 izvajalcev nastopi na različnih lokacijah po Ljubljani. Mednarodna konferenca se osredotoča na glasbeno industrijo in kreativnost.

Več o Mentu: http://www.ment.si/sl/onas/

Lineup:
21:30 – PLEASE THE TREES (CZ)
22:30 – SEINE (HR / RS)
23:30 – STERGIN (AT / VB)

Pravkar so se vrnili z obsežne, že četrte ameriške turneje, eno izmed plošč jim je produciral Jonathan Burnside (delal z Melvins, Clutch, Garyjem Floydom …), oder so si delili z Robertom Plantom in Two Gallants, agencijo si delijo s Swans, Mudhoney ter podobnimi kalibri … Ne, Please The Trees niso najmlajši, so pa definitivno med najbolj izkušenimi in mednarodno uveljavljenimi češkimi alter rock bendi. Njihov tretji album “A Forest Affair” jim je prinesel domačega grammyja za alter ploščo leta, aktualnemu albumu “Carp” pa so kritiki namenili nagrado apollo. Bolj kot vse te sicer zgovorne reference pa v živo prepriča njihov ekspresivno liričen, zvočno intenziven, dobro zorjen in ob številne odre nabrušen kitarski rock.

 

WWW / FACEBOOK / BANDCAMP / SOUNDCLOUD

 

Seine je kantavtorski projekt Zagrebčana Ivana Ščapca. Nastal je leta 2007, avtorjeve neokrnjene pozornosti pa je bil deležen šele, ko si je njegov priznan punk-noise-pop kolektiv Vlasta Popić vzel odmor. Z več izdajami v žepu je ta zlovešča-srčna-punkiš akustična godba obredla Balkan in vknjižila številne koncerte. Spomladi leta 2016 je izšel prvi single Kritika čistog razuma in ovekovečil izoblikovanje Seine kot zasedbe. Bobni, tolkala in vokali pripadajo Dimitriju Mekotanoviću Petroviću (Vlasta Popić, Radost), ki ga na basu spremlja Boško Mijušković (Škrtice, Straight Mickey and the Boyz). Julija je skupina nastopila na Nektar Demofestu v Banja Luki (Bosna in Hercegovina), največjem bendovskem tekmovanju v regiji, in si med 450 prijavljenimi izvajalci priborila glavno nagrado, snemanje in produkcijo studijskega prvenca. S koncem leta 2016 rezerviranim za snemanje se zdi, da se Seine neustavljivo dviga, nov material pa bi moral biti na voljo že zelo kmalu.

 

FACEBOOK / BANDCAMP / SOUNDCLOUD

 

Ustvarjanje je za Vinzenza Stergina strast. Za tega multitalentiranega glasbenika je ustvarjanje glasbe nagrada sama po sebi. Vinzenz in vsestranski bobnar Adam Betts (znan po svojem delu z elektronskim drznežem Squarepusherjem in zasedbo Three Trapped Tigers) sta najnovejša pridobitev založbe Naim, pod imenom Stergin – dvojec, ki združuje blues, rock, elektroniko in sodobne kompozicije na način, ki kljubuje glasbenim mejam in z užitkom krši pravila. Njune skladbe so edinstvene. Every Now and Then na vznemirljiv, izviren način prepleta klasične pentlje, sintovski bas, nenavadne melodije in afrobeat okraske, Enjoy the Flood pa utripa z živahno elektronsko barvitostjo in bobni, ki se zibajo od subtilnosti do ritmične intenzivnosti. Ko Adam zaradi prezaposlenosti ni na voljo, ga nadomesti prav tako navdušujoč avstrijski bobnar Christian Tschuggnall (The Cinematic Orchestra). Slišati jih pomeni ujeti nekaj res posebnega, nekaj, kar se razvija iz dneva v dan. “Sem delo v nastajanju in to imam rad,” pravi Vinzenz.

 

WWW / FACEBOOK / BANDCAMP / SOUNDCLOUD
 
–
Vstopnice: http://www.ment.si/sl/tickets/
Organizacija: Menza pri koritu in festival Ment