Benefit »Čez vse meje«

Kdaj?

Friday, 04. Mar. 2016

Ob

21:00


Celotedenski dobrodelni program organizira meddijaška iniciativa Param dokso.

Primarni namen dogodka je ozaveščanje in izobraževanje javnosti o dogajanju na mejah, o državah, iz katerih prihajajo begunci in odzivih na njihov prihod. Na dogodkih se bodo zbirali prostovoljni prispevki za pomoč azilantom in prosilcem azil. 

V Menzi pri koritu bodo v petek, 4. 3. 2016, ob 21:00 nastopili Ljutri, Jani Kovačič & Ana Pupedan, Nina Bulatovix, in N’toko.
 –

Ljutri
https://www.facebook.com/search/top/?q=Ljutri

Jani Kovačič & Ana Pupedan

Nina Bulatovix
https://ninabulatovix.bandcamp.com/

feature N’toko
http://www.ntoko.si/

Vstop: prostovoljni prispevki.
Organizacija: Param dokso in Menza pri koritu.
Ostali ogleda vredni dogodki v  sklopu celotedenskega dobrodelnaga programa v organizaciji Param dokso:
SOBOTA, 27. 2.

/ atrij ZRC SAZU / 19.00
Arne Zupančič je novinar Radia Študent. Govoril bo o balkanski migrantski poti od Sirije in Iraka do Evrope. Sam je lansko leto obiskal Sirijo, potoval z begunci po delih njihove poti, pred kratkim pa se je odpravil tudi na novinarsko potovanje v Turčijo, Makedonijo in Kosovo.

NEDELJA, 28. 2.

/ Galerija Alkatraz Metelkova / 15.00
Likovna delavnica za otroke, ki jo bosta vodila prosilec za azil iz Afganistana Tani in študentka ALUO Tisa Neža. Na delavnico se lahko prijavite preko e-maila na paramdokso@gmail.com

/ Cafe Kolaž / 19.00
Pogovorni večer z novinarko Dnevnika Kristino Božič o tem, kako slovenske politike proti beguncem ponavljajo že preizkušene, neučinkovite evropske recepte ilegalizacije ljudi, od katerih žanjejo koristi le varnostna in vojaška industrija. Poleg nje bo ilustratorka Samira Kentrić spregovorila o poenostavljanju in manipuliranju z idejo izrednega stanja v času beguncev na poti ter o upodabljanju tujstva. Petra Čičić, predstavnica Protirasistične fronte, pa bo govorila še o svojih izkušnjah z meja.

PONEDELJEK, 29. 2.

/ atrij ZRC SAZU / 17.00
Pogovor z dvema prosilcema za azil v Sloveniji iz Sirije in Egipta. Govorila bosta o razmerah v svojih državah, o razlogih za odhod iz njih in za prihod v Slovenijo, o poti in o situaciji prosilcev za azil pri nas.
A conversation with two asylum seekers in Slovenia from Syria and Egypt. They will discuss the situation in their countries, the reasons for their departure and arrival in Slovenia, about the route to here and the position of asylum seekers in Slovenia. The conversation will be in English.

/ atrij ZRC SAZU / 19.00
Erik Valenčič je neodvisni novinar. Predstavil bo situacijo širom afriškega Magreba. Preko lastnega slikovnega in video gradiva bo govoril o paravojaških milicah, begunskih taboriščih in različnih akterjih, ki opredeljujejo razmere severnoafriškega ozemlja od Somalije do Zahodne Sahare.

TOREK, 1. 3.

/ Pritličje / 17.30
Jernej Kaluža, Mirt Komel in Tadej Troha so filozofi, ki se ukvarjajo z družbeno kritiko. Osredotočili se bodo na navidez nedolžne pogoje za vzpostavitev ksenofobnega diskurza. Obravnavali bodo tudi problem brezdržavljanskosti v post državljanski dobi.

/ Pritličje / 19.30
Helena Milinković (zunanjepolitična novinarka), Katja Lihtenvalner (poročevalka iz Aten), Vasja Badalič (poročevalec iz Afganistana in Pakistana) bodo predstavili situacijo v Afganistanu in Pakistanu, razloge za migracijo in problematične vidike vračanja beguncev v ti dve državi. Prav tako bodo spregovorili o problemih beguncev v Grčiji in odzivih lokalnega prebivalstva nanje. Gost bo tudi Faysal Hashi Warsame, azilant iz Somalije, ki bo govoril o svoji poti in socialni poziciji azilantov in prosilcev za azil v Sloveniji.

SREDA, 2. 3.

/ Gledališče Glej, 17.30
Literarni večer s Petro Meterc, novinarko Radia Študent in avtorico radijske oddaje Tu pa tam. Predstavljeni bodo odlomki proznih del ter poezija sodobnih sirskih avtorjev.

/ Pritličje / 19.30
Erika Čigon in Nada Pretnar, ki delujeta v okviru BDS Slovenija, bosta govorili o izraelski okupaciji Zahodnega brega in Gaze, o položaju Palestincev na okupiranih ozemljiih in o begunskih tokovih od tam v Evropo tekom zgodovine in sedaj. Pridružila se jima bo tudi Widad Tamimi, italijanska pisateljica Palestinsko-Judovskih korenin.

ÄŒETRTEK, 3. 3.

/ Stara mestna elektrarna / 18.00
Andrej Kurnik, doktor politoloških znanosti, in Izidor Ostan Ožbolt, član Študentske Iskre, bosta predstavila okoljske probleme v Sahelu in na Bližnjem vzhodu v povezavi s korporativnim izkoriščanjem in kako so posledice okoljske ter ekonomske krize pripeljale do begunske. Predstavila bosta tudi možnosti skupnega boja proti politikam militarizacije, zapiranja mej in ekonomsko-okoljskega izkoriščanja.

/ Stara mestna elektrarna / 20.00
Rajko Muršič in Slovensko etnološko in antropološko društvo KULA bodo predstavili antropološki vidik tako imenovane begunske krize in problem (samo)razumevanja fašizacije zahoda.

PETEK, 4. 3.

/ Športno društvo Tabor / 14.00
Košarkarski in nogometni turnir. Kar se ne bo razrešilo na okroglih mizah, se bo na igrišču! Igralo se bo 3:3, tako da pripeljite prijatelje! Prijave niso potrebne, je pa čista športa obutev. #čističevlji #umazanaigra

/ Socialni center Rog / 19.00
V predstavi IGLU Å¡ov vas bodo improvizatorji Gledališče IGLU – IGLU Theatre zabavali s kratkimi improvizacijskimi skeči, ki bodo vsebovali vse, kar znajo – humorna igra, filmski žanri, hitri dialogi, napetost, akcija, petje in dinozavri. No, dinozavrov ne moremo 100%