Confine aperto: Eht Zeđ (slo) in Lercher/Nørstebø (aut/nor)

Kdaj?

Tuesday, 17. Mar. 2015

Ob

21:00


Lercher/Nørstebø (aut/nor)

 

Daniel Lercher – sinusoide, rezonatorji & filtriran rdeči šums

Henrik Munkeby Nørstebø – pozavna

Daniel in Henrik sodelujeta že od leta 2010. Pri graški založbi chmafu nocords, je leta 2014 izšla zgoščenka z naslovom TH_X.

http://nocords.net/shop/cd/daniel-lercher-henrik-munkeby-norstebo-th_x/

Daniel Lercher se je rodil na avstrijskem podeželju. Živi in dela na Dunaju. Diplomiral je iz računalniške glasbe in elektronskih medijev, na dunajski Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. Osredotoča se na elektroakustiko, improvizacijo, sprotno procesiranje, instalacijo, radijsko umetnost in glasbo za film in ples.

Henrik Munkeby Nørstebø živi v Oslu, kjer trenutno opravlja magisterij iz improvizirane glasbe. Stalna ljubezen in sovraštvo s pozavno, ga vodita v mikroskopske raziskave inštrumenta.

Deluje v polju proste improvizacije, free jazza, sodobne komponirane glasbe in tako imenovanega redukcionizma.

 

Povezavi:

http://henriknorstebo.com/

 

«This duo investigate the basic fragments of sound. The breaths that operate the acoustic spectrum of the trombone and its meeting points with laptop-produced minimalist hiss, sine waves and noises, all processed and filtered with a special software that Lercher devised. Lercher and Nørstebø merge these sound sources into distinct fragile and almost transparent sonic entities, surprising in their cohesive power and spontaneous freedom. The five meticulous pieces are delicate and abstract sonic storms.»

– Eyal Hareuveni, All about jazz

 

Eht Zeđ (slo)

 

Aljaž Škrlep – el.kitara

Peter Kastrin – el.kitara

Matjaž Bajc – bas

Jure Boršič – saxofon

Jakob Leban – pozavna

Francesco Ivone – trobenta

Urban Kušar – bobni

Žiga Ipavec – bobni

 

Eht Zeđ je najnovejši projekt vrtejbenskih  ustvarjalcev.  Združuje devet glasbenikov, ki izhajajo iz najrazličnejših glasbenih področij; tako želijo ustvariti zvočno kuliso, ki holistično združuje duh vseh njihovih glasbenih izhodišč. V tem projektu večinoma izhajajo iz svobodne improvizirane glasbe in instant kompozicij, ki predstavljajo – enkrat igrivo in nedolžno, drugič agresivno in nasilno – model prave glasbene in duhovne svobode. Projekt je zastavljen širše kot le glasbeno ustvarjanje. V prihodnje želijo v svoje vrste pridobiti ustvarjalce z različnih področij – likovnega, fotografskega, filmskega, pesniškega itd. – ter tako ustvariti umetniški kolektiv, ki širi svobodno umetnost in predvsem razgrinja ter popularizira umetnost svobode. Ključen  se jim zdi koncept glasbene improvizacije postajanje. Zato je v samem začetku zagnala projekt Vsak patk plata, ki prikaže pristno glasbeno ustvarjanje in se ogiba oblikovanju enotne identitete skupine, kot se to zgodi v običajnem primeru izdaje plošče, temveč teži k organskemu prikazu dogajanja. Predvsem gre za hudomušno poigravanje in preizkušanje ter seveda rušenje obče sprejetih glasbenih meja.

 

——–

Vstopnina: 5 €.
Organizacija: Zavod SPLOH in Menza pri koritu