FESTIVAL RDEČE ZORE; Koncert: Feministični pevski zbor Z’borke in Ksenija Jus (SLO)

Kdaj?

Sunday, 08. Mar. 2015

Ob

21:00


Feministični pevski zbor Z’borke

narediThumbnail (3)

Natanko pred enim letom, v sivem februarju in v času predrdečezorovske marčevske mrzlice, se je počasi začela realizirati ideja o ustanovitvi novega samoorganiziranega pevskega zbora.

Nestrinjanje s tradicionalistično slovensko zborovsko sceno, katere akterji/ke vede ali nevede vztrajno reproducirajo med drugim tudi seksistična, mizogina in nacionalistična sporočila, je namreč pripeljalo do tega, da se je skupinica pevk odločila stopiti na drugačno pot. Odločile so se, da bodo pele v zboru, kjer ne bo hierarhične strukture, kjer bosta solidarnost in enakost v različnosti pravilo in vodilo, kjer glasba ne bo samo v domeni estetike, ampak bo predstavljala tudi neposreden politični angažma. Odločile so se, skratka, da bodo ustanovile feministični zbor.

Posledica prvotnega poziva in začetnih predstavitvenih elektronskih sporočil je bil sestanek na Metelkovi. 9. marca, na popraznični nedeljski večer, se je zbralo okoli petnajst deklet, ki sta jih družili dve stvari – veselje do petja in nenaklonjenost sporočilom, ki jih posredujeta današnji zborovska in popularna glasba. Beseda je dala besedo, vaja vajo, in kmalu so postale domača in uigrana ekipa. Dilema o imenu je trajala kar nekaj tednov, ko pa je padla ideja ‘Z’borke’, je postala v trenutku naturalizirana.

Z’borke so se nemudoma lotile predelav mizoginih pesmi, s kolegicami spesnile »feministično himno« in se lotile repertoarja, ki ženske postavlja v središče, krepi solidarnost in ozaveščenost ter poziva k sproščenemu, zadovoljnemu in neheteronormativnemu dojemanju sebe in drugih. Izvedle so že krajši nastop v kavarni Cafe Kolaž, s pesmijo pa so podprle tudi dva feministična shoda.

Sedaj se bodo prvič predstavile »na kraju zločina«, kjer se je ideja o njih tudi rodila – na Rdečih zorah. Postregle nam bodo tako s klasično zborovsko glasbo, kot tudi s pop obarvanimi štikelci. Če si želite slišati konkretno dozo brezkompromisnih zahtev po enakem obravnavanju žensk,  moških in vseh ostalih ljudi, hkrati pa ste ljubitelji_ce večglasnega petja, je to ne prav pogosta priložnost, da obe želji izpolnite na en mah. Vabljene_i!

Povezava:

https://www.facebook.com/FPZ.Zborke

 

Ksenija Jus (SLO)

Ksenija Jus je pesnica, skladateljica in kantavtorica. Njene pesmi niso preveč zabavne, a so neposredne in hitro vnetljive. Izdala je že devet avtorskih albumov. Je članica Ženskega pevskega zbora Kombinat in Društva pisateljev Slovenije ter ena izmed soustanoviteljev festivalaKantfest. Je človek 21. stoletja v vsej svoji grozi in lepoti in se izogiba vsemu, kar je usmerjeno v preteklost, razen  poznavanju zgodovine. Ksenija živi za besede in ljubi skoraj vse, kar je lepo. Njene pesmi so prevedene v več jezikov.

img_1097-m

Na kitari jo bo spremljal Blaž Grm.

Blaž Grm je neuničljivi glasbenik, ki je začel glasbeno kariero bobnarja oz. kitarista graditi in živeti davnega leta 1980 v legendarni slovenski punk zasedbi Buldogi. Tri in pol desetletja kasneje še vedno deluje v tem nikoli upokojenem bandu, hkrati pa sodeluje s pevskim zboromKombinat in Evo Hren. Med njegovimi nekdanjimi pomembnejšimi soborci so: Jani Kovačič, Pero Lovšin, Mia Žnidarič, Lolita, Gledališče Ane Monro, Pavle Kavecoziroma Trio Oko in številni drugi. Ob neštetih nastopih je posnel preko 30 izdanih nosilcev zvoka najrazličnejših zvrsti in podzvrsti glasbene podzavesti in nezavesti.

Povezava:

http://www.xeniaius.si/

VEČ O FESTIVALU RDEČE ZORE.

 ——

Organizacija: Rdeče zore in Menza pri koritu.
Vstopnina: 3 €.