FESTIVAL RDEČE ZORE; Predstava: Fem TV 3.0 + Koncert: Leifert (HR) in Wanda & Nova deViator (SLO)

Kdaj?

Thursday, 05. Mar. 2015

Ob

21:00


PREDSTAVA

FEM TV 3.0

Začetek: 21:00

narediThumbnail

Fem TV 3.0, tretja predstava v seriji burleskno-kabaretskih nastopov s skupnim naslovom Fem TV, vključuje parodije televizijskih šovov in informativnih oddaj ter pikro kritiko družbeno-aktualnih tem, povezanih s spolom in seksualnostjo. Predstava se igra s tradicionalnimi in sodobnimi gledališkimi izrazi. Razpeta je med burlesko, kabaretom, varietejem, sodobnim plesom, performansom in body artom, videom, glasbenimi točkami ter improvizacijskim gledališčem.

Fem TV 3.0 je interaktivna, a se obenem norčuje iz neoliberalne ideologije, ki nas prepričuje, da imamo kot potrošnice_ki in gledalke_ci (TV vsebin in tudi sicer) neomejeno in svobodno izbiro. Tematsko bo osredotočena na humorno feministično kritiko seksizma, mizoginije, homofobije, transfobije in drugih strahov, ki se kažejo skozi agresijo in sovražni govor. Posamezne točke v predstavi se bodo lotile socialne neenakosti, prizanesle pa ne bodo niti konfliktom in prikritim razmerjem moči v gibanjih za družbeno pravičnost, za katere velja, da so načeloma naklonjena feminizmu.

Prva Fem TV z naslovom Želeli ste, pojejte / Zardeli ste, povejte je bila premierno predstavljena maja 2012 v Menzi pri koritu. Sooblikovale so jo ustvarjalke iz kolektivov Feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore ter Lezbično-feministične univerze.
Druga predstava, FEM 2.0, je potekala decembra 2012 v Menzi pri koritu v soorganizaciji kolektivov Feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore ter KUD Transformator. Slednji se osredotoča na tehnike gledališča zatiranih.

Kritičarka umetnosti in sociologinja Tea Hvala je v eseju ‘Working on Gender, New Burlesque and Cabaret in Ljubljana’ serijo predstav Fem TV primerjala z ljubljanskimi ženskimi eksperimentalnimi gledališči iz 80-ih. V eseju omeni vrsto podobnosti: vpetost v lokalne feministične pobude in LGBTI skupnost, namerno neprofesionalnost nastopajočih, intermedijskost predstav in humor kot najmočnejše kritično orodje za politizacijo prezrtih tem z namerno pristranskega, razredno in feministično ozaveščenega stališča.

V slovenskem jeziku.

Idejna zasnova: Rdeče zore in Lezbično-feministična univerza

Nastopajo: Ana Čigon, Eva Jus, Jasmina Klančar, Tamara Klavžar, Slobodan Malić, Tadeja Pirih, Martin Ukmar, Danijela Zajc

Scenografija: Nevena Aleksovski in Jasmina Klančar

Glasba: Martin Ukmar

Produkcija: Rdeče zore

Koprodukcija: ŠKUC – Kulturni center Q

——-

Organizacija: Rdeče zore in Menza pri koritu.
Vstopnina: 3 €.

 

KONCERT

Začetek: 22:00

Leifert (HR)

10734086_752497244799892_599399928944088260_n

Reški electro duo Leifert je nastal leta 2010 iz obetavnega tria Larve. Na začetku je Leifert predstavljala zgolj Petra Leifert, kasneje se ji je pridružila še Gia Leifert. Ta novovalovski & synthpunkovski duo se jasno spogleduje z glasbo 80-ih, preigrava pa vse od synthpopa, electro-industriala, gotha, punka, novega vala do post-punka. Leifert je zmes bas kitare, klaviatur, ritem mašine in ženskega vokala, ki bo dobrodošla popestritev za vse ljubitelje začetkov bendov Depeche Mode, Joy Division in Siouxsie and The Banshees.

V začetku leta 2013 sta glasbenici objavili prvi studijski album Leifert, ki je bil v soseščini proglašen za enega od največjih glasbenih presenečenj na underground sceni. S svojo glasbo umetnici ozaveščata o splošni nemoči v kapitalizmu, hkrati pa odločno vzklikata NE vsakršni nadvladi, zato odlično sovpadata z idejami, ki jih promovira festival Rdeče zore.

Povezave:
https://www.facebook.com/pages/Leifert/136300203086269
http://leifert.bandcamp.com/

Wanda & Nova deViator (SLO)

Electro-punkovski glasbeni naboj Wande in Nova deViatorja se z escherjansko predanostjo neskončnosti tankočutno preliva iz kozmično hladnega kiberfuturizma v vročico razgretega klubskega plesišča. Napajajoča se v pestrosti žanrskih odvodov Maja Delak in Luka Prinčič izročilo poliritma in globokobasno presunljivost prek repeticije skorajda neopazno razvijata iz domače intime v vseobsegajočo atmosferičnost. Njun najnovejši album z naslovom ARP 339 je posvečen galaksijam ARP (Atlas of Peculiar Galaxies), ki označujejo 338 galaksij s povsem samosvojo spiralno obliko, ARP 339 pa je galaksija, ki ponuja drugačen svet, v katerem je možno misliti neodkrite dimenzije in nenormativne oblike.

 

Povezave:
http://www.wndv.si/
http://www.emanat.si/si/produkcija/wanda–nova-deviator–arp-339/
http://kamizdat.bandcamp.com/album/arp-339

——

Organizacija: Rdeče zore in Menza pri koritu.
Vstopnina: 7 €.

——

VEČ O FESTIVALU RDEČE ZORE.