FESTIVAL Z’loGlasne – 10. obletnica Feminističnega pevskega zbora Z’borke

Kdaj?

Friday, 12. Apr. 2024

Ob

19:30


Marca letos je minilo eno desetletje od tistega uvodnega sestanka, na katerem se je zbrala skupina pevk z idejo o ustanovitvi feminističnega pevskega zbora. Začetki so bili tipajoči, malo smo se lovile, ideje o tem, kdo smo in kaj počnemo pa tudi še niso bile povsem razdelane. A smo rastle, zrastle in obstale. Z nami je prepevalo že na desetine pevk, nekatere smo v zboru že od uvodnega sestanka, nekatere so se nam pridružile le za nekaj mesecev. Nastopale smo na številnih koncertih, festivalih, aktivističnih dogodkih, s pesmijo smo pospremile proteste. Stkale smo številna tovarištva tako doma kot v tujini. Preživele smo obdobje epidemije, ko je bilo druženje omejeno (kar je seveda veljalo tudi za pevske vaje).

Zdaj je čas, da svoj rojstni dan bučno proslavimo: kako drugače kot s pesmijo? Pa ne le z eno, s številnimi pesmimi iz številnih grl pevk in pevcev kar petih pevskih zborov. Pevskih zborov, ki jih druži prepričanje, da ta svet ni najboljši od vseh možnih svetov in da se je za dobro treba boriti. Skupno nam je da s petjem opozarjamo na krivice, neenakosti, diskriminacijo ter slavimo boj za boljši svet za vse.

Podoben festival smo organizirale ob naši peti obletnici leta 2019 in takrat se nam je zapisalo: »Festival smo poimenovale Z’loGlasne, saj se upornih duš še vedno drži stigma nebodijihtreba, ki se zgolj pritožujejo in delajo zgago, razgrajajo in vznemirjajo, me pa želimo sporočiti, da nam je prav malo mar za to in da bomo ne glede na vse še naprej zelo glasne pri borbi za pravičen svet.«

S ponosom sporočamo, da se od takrat ni prav nič spremenilo (no, malo smo se postarale), zato bo tudi letošnji festival nosil ime Z’loGlasne.

Nastopili bodo:

Coro sociale di Trieste (TRST) je samoorganizirani mešani pevski zbor, nastal leta 2014. Petje doživlja kot sredstvo aktivnega in kolektivnega spomina, most do preteklosti za razumevanje in delovanje v sedanjosti. Njegov repertoar se naslanja na italijansko in internacionalno socialno petje, tisto petje, ki nedvoumno pove, na čigavi strani je, kakšen je njegov pogled na realnost, katere so njegove sanje in ideali: antimilitaristične pesmi, partizanske, feministične, protiklerikalne pesmi, socialistične, komunistične in anarhistične pesmi, pesmi migracij in dela.
Petje kot skupni dih, v telesih in glasovih, na (skupni) poti.

Crystal Queer Choir (LJUBLJANA)
Crystal Queer sestavljamo posamezniki_ce iz različnih vetrov in barv mavrice, vse pa nas združuje ljubezen do večglasnega petja. Raznolike pa so tudi naše glasbene izkušnje. Medtem ko imamo nekateri za seboj že leta in leta petja v različnih zborih, smo drugi, ki dobimo v roke note in se sprašujemo, kaj pomenijo te male črne mravljice, ki skačejo po listu. Kljub temu pa skupaj zvenimo ubrano, kar je v veliki meri zasluga zborovodkinje Anje Hrastovšek. Ljubiteljska kultura v Sloveniji je izjemno bogata, sploh ko govorimo o vokalnih skupinah in zborih, saj jih najdemo praktično v vsaki vasi. In če drži vsem poznani rek, da kdor poje, zlo ne misli, je kristalno jasno, da je najboljša družba ravno tista, ki poje. In tako se začne tudi naša zgodba. Prijatelji_ce, ki so se spoznali_e z udejstvovanjem v različnih zborih, so staknili_e glave. Beseda je dala besedo in kaj kmalu so ugotovili_e, da si želijo zbora, ki bi se posvečal queer ustvarjanju. Tako je nastal zbor z imenom Crystal Queer. V svoje vrste še vedno sprejemamo nove člane iz vseh spektrov mavrice.

ŽPZ Kombinat (LJUBLJANA)
Ženski pevski zbor Kombinat se je ustanovil na dan upora, 27. aprila 2008, ko se je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujajo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom po svetu in jih prepevajo v izvirnih jezikih. Te pesmi zanje niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi.

Horkestar (BEOGRAD)
Samoorganizirani zbor in orkester Horkestar iz Beograda je osnovan jeseni leta 2000. Na začetku se je imenoval Horkeškart, kot referenca na umetniško skupino Škart, ki ga je zasnovala, svojo glasbeno pot pa je pozneje nadaljeval kot Horkestar. Člani_ce Horkestra so se skozi leta menjali_e, a je skupina ostala zvesta svojim principom in prvotno zastavljenim koordinatam delovanja. Horkestar brez razlike nastopa v koncertnih prostorih in na mestih, kjer se to manj pričakuje – ulicah, trgih, tržnicah, v domovih za otroke brez starševske skrbi, v javnem mestnem prevozu … Horkestar je pobudnik mednarodnega Festivala samoorganiziranih zborov „Svi u glas“. Med albumi, ki jih skupina podpisuje, je tudi „Ain’t Gonna Happen“, objavljen na Japonskem leta 2019.

FPZ Z’borke (LJUBLJANA)
FPZ Z’borke deluje od marca 2014 in na naših tleh predstavlja novo obliko feminističnega angažmaja. Zbor prepeva pesmi, ki stremijo k razbijanju spolnih stereotipov, spodbujajo solidarnost in krepijo feministično zavest.
Ustanovna načela zbora so avtonomija, nehierarhičnost, samoorganizacija, protikapitalistična drža ter naslavljanje seksizma in ostalih odnosov dominacije v družbi. Deluje izven institucij, glasbene industrije, brez sponzorstva, neodvisno od razpisnih pogojev, ki omejujejo repertoar. Vse od začetka je delovanje Z’bork prepleteno z avtonomnimi prostori in kolektivi AKC Metelkova mesto ter Avtonomne tovarne Rog. Na ta način so del širše avtonomne aktivistične in umetniške scene.
Prvi večji nastop so imele leta 2015 na festivalu Rdeče Zore, po tem so nastopale še na številnih protestih, shodih, koncertih in festivalih v Ljubljani in drugod.