Kabinet čudes Brutka Bimbiča

Kdaj?

Tuesday, 05. Apr. 2016

Ob

22:00


Bratko Bibič (SLO) – harmonika & P. Schuberth – akordeon & T. Novák – violina Duo (A/CZ):

Harmonikar in skladatelj Bratko Bibič je v novo epizodo »Kabineta čudes Brutka Bimbiča« povabil dva glasbenika in glasbenico mlade generacije, živeče in delujoče v Avstriji. S harmonikarjem in skladateljem Paulom Schuberthom Bibič redno (so)deluje v petnajstčlanskem harmonikarskim orkestru Die Wiener Ziehharmoniker od ustanovitve leta 2009, ko sta skupaj z Ottom Lechnerjem in Hansem Dietchem prvič skupaj izvedla cover komada »In-a-gadda-da-vida«.  S saksofonistko Vicy Pfeil, s katero Schubert sicer igra v »trio akk:zent«, in z violinistom češkega rodu Tomášem Novákom, s katerim nastopata v duetu, so formirali trio Dedley Woodleybears ob povodu gostovanja v prvi slovenski epizodi Kabineta čudes avgusta 2015, kjer so z Bibičem pripravili koncertni repertoar, s katerim so koncertirali v Ljubljani, Izoli, Laborju in Novem mestu (Goga festival).

V prvi polovici leta 2016 bodo Bratko Bibič & Dedley Woodleybears na šestih koncertih na Dunaju, drugje v Avstriji in v Nemčiji predstavili nadgrajeni koncertni program Bibičevih izbranih novih in ozelenelih »domišljijskih filmsko pripovednih« »zmešanih venčkov«, iz stilsko raznovrstnega koncertnega nabora vseh članov tria Dedley Woodleybears pa zajemali avantgardni jazz, »novo glasbo«, eksperimentalno svetovno glasbo, kritične delavske pesmi, ne bodo pa umanjkale niti turške, slovaške, makedonske ljudske pesmi in improvizacije. Skratka, v kvartetih, triih in duetih ne bodo presenečali le spoštovane avstrijske in nemške publike, temveč tudi sami sebe.

 

Še prej, na samem začetku aprila, pa bodo Paul Schuberth, Tomáš Novák in Bratko Bibič z muziciranjem v triu, duetu in solistično osrečili tudi radovednojubno publiko doma, in sicer z dvema ekskluzivnima koncertoma v Ljubljani (Menza pri koritu, 5. 4. 2016) in v Tolminu (MINK, 8. 4. 2016).  

 

Koncerta lahko zapopademo tudi kot nekakšno dvojno predigro k studijskemu snemanju njunega prvega albuma in k nastopu Schubertha v duetu z makedonskim akrodeonistom Atanasom Dinovskim na letošnji Drugi godbi.


Bratko Bibič (*1957 v Ljubljani): mednarodno uveljavljeni veteran emancipacije harmonike in skladateljski posebnež, (so)ustanovitelj domačih skupin Begnagrad, Bratko Bibič & The Madleys in mednarodnih Nimal group, Accordion Tribe, Die Wiener Ziehharmoniker, s  katerimi (je) koncertira(l) po vsej Evropi, v ZDA, Kanadi in Indiji ter izdal 13 albumov…

Paul Schuberth (*1994 v Steyr-u), eden od najbolj znanih mladih harmonkarjev v Avstriji, je sodeloval in igral z Ottom Lechnerjem,  André Hellerjem, Jeleno Popržan, Paulom Gulda, Bratkom Bibičem in številnimi drugimi. Koncertiral je v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Tuniziji, Bolgariji, Makedoniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini in v Sloveniji. Posnel je osem CD albumov. (več spodaj in na povezavi www.paulschuberth.com)

Victoria Vicy Pfeil (*1994 v Steyr-u), študira jazz saksofon v Linzu (Anton Bruckner Privatuniversitaet). Igrala je na številnih klubskih in festivalskih koncertih po Evropi in posnela dva CD albuma. S triom »akk:zent«, ki ga sestavljata še Paul Schuberth in Johannes Muenzner, gostuje po Avstriji in Evropi. (več na povezavi www.trioakkzent.com)


Tomáš Novák (*1987 v Pragi), bivši punk in rock glasbenik, zdaj jazz violinist, skladatelj in pevec je že zelo zgodaj prepoznal svojo posvečenost glasbenemu poklicu.  Od tedaj dalje ga je igranje njegove glasbe vodilo po številnih evropskih metropolah, kot so Baku, Tbilisi, Ankara ali Dijon. (več spodaj in na povezavi www.tomas-novak.at)

 

Vstopnina: 5 €.
Organizacija: Menza pri koritu.

Foto: Iztok Vidmar