Krautrock / Trance night

Kdaj?

Friday, 20. Jan. 2023

Ob

22:00


Spremembe, iskanje novega, revolucija, svoboda, svoboda misli, izražanja, delovanja, obstoja, ustvarjanja, dostojno življenje, neodvisnost in še veliko drugih idej je pripeljalo do študentskih protestov 1968 v Franciji. Zahtevali so debirokratizacijo univerze in družbe sploh, dekonzumentnost, ustavitev ameriškega imperijalizma, kapitalizma in tradicionalnih vrednot. Policija je reagirala zelo nasilno. Študentom so se pridružili delavci in je skoraj četrtina Francije protestirala. Odmevi tega so povzročili podobne proteste po celem svet. Način razmišljanja se je spremenil.

Takrat se je v povojni Nemčiji, ki je imela kompleks poraženca, pojavilo novo umetniško gibanje usmerjeno v ustvarjanje vrednot različnih od tradicionalnih. V glasbi so prevladovale popevke z šablonskimi oblikami in banalnimi besedili, z glavnim namenom komercijalnega uspeha. Pod vplivom novih idej so v intelektualnih krogih predvsem mladih nastale glasbene skupine, ki so naredile prelom v razvoju popularne glasbe. Nastal je glasbeni svet vrednot svobode ustvarjalnosti. Faust, Neu, Amon Duul, Can, Kraftwerk, TangerineDream, Cluster, Popol Vuh, Stockhausen, Conny Plank, Harmonia so bili najvidnejši predstavniki tega kroga nemških glasbenikov, ki so jih v angleških medijih označili z posmehljivim izrazom Kraut rock (nemško: kraut – zelje). Protesti v Franciji, psihadelija, uporaba mamil, komune, zavračanje kapitalizma, afirmacija svobode, individualnost in sorodne ideje so bile osnova, na kateri se je gradilo oblike različne od ameriških rock and roll štanc ali evropskih šlagerjev – tisto čemur se je izogibala globalna glasbena industrija. To je bil protest in obenem revolucija v glasbi, hipnotična pot v neraziskano.

V del tega vzdušja na poti v nevidene svetove bo nas popeljala skupina glasbenikov, ali bolje raziskovalcev, v trancedentalnem poletu imenovanem KRAUTROCK TRANCE NIGHT. Posadka so Julijan Erič (kitara), Zlatko Djogić (bobni), Marko Petrič (bas) in Anja Trobec (klaviature, vokal). Nasvidenje Zemlja.

Vstopnina: 8 eur