Lolita (Slo) , Rosa Vertov (Pol)

Kdaj?

Friday, 07. Jul. 2023

Ob

21:30


LOLITA
Lolita nastane leta 1987 v Ljubljani, Jugoslaviji, iz treh glasbenikov. Primož Simončič (sax), Blaž Grm (bobni), Iztok Vidmar (bas),  po letu dni se skupini pridruži kitarist Samo Ljubešič. Leta 1989 iz zasedbe odideta kitarist Samo in bobnar Blaž, ki ga zamenja Mirsad Šabić.
Leta 1997 Lolito zapusti bobnar Mirsad, pridružita pa se bobnar Marjan Stanić in violinistka Jelena Ždrale, kar doda skupini močnejši etno-balkan stil. Lolita leta 1998 naredi glasbo za kratki film Oliverja Marčete Hotel Intercontinental. Skupini se pridruži še kitarist Igor Bezget.
V letih 2009 in 2010 se Loliti pridruži pianistka Neža Naglič, s katero nastopijo na festivalu Jazz Cerkno 2009 in bobnar Uroš Srpčič, ki zamenja Marjana.
Nekaj teh novih smernic je bend ohranil na albumu Uantauantauantanara(2015), obenem pa je, bend je zapustila pianistka Neža na novo pa se pridružila pevka Neža Trobec, violinist Matjaž Sekne, pianist in saksofonist Lado Jakša, povsem osvežil oziroma na novo definiral svoj zvok. Bend je vendarle ohranil prepoznavnost zanj značilnega zvoka, obenem pa zdajšnja ojačana zasedba z domiselnimi vložki in novimi barvami dodatnih inštrumentov bogati znan zvok z niansami in jih popelje v nove sfere.

ROSA VERTOV

Tričlanska ženska skupina, ki prihaja iz Polske. Sestavljajo jo Kasia Dziąg, Zosia Jakubowska in Julia Szostek.

Njihov prvenec je izšel leta 2017 in od takrat so nastopale na številnih festivalih ne le v rodni Poljski, ampak tudi v Nemčiji, Ukrajini, Madžarski, Češki, Nizozemski, Hrvaški, Sloveniji in Južni Koreji. Letos so izdale nov album »Reflected In«

https://www.youtube.com/watch?v=VyNtZuSe2wU

Vstopnina: 10€