Mef in Narodnoosvobodilni Bend

Kdaj?

Thursday, 07. Apr. 2016

Ob

21:00


Skupina Mef in Narodnoosvobodilni bend je nastajala kar nekaj let, spreminjala člane in navdušenje do mefovih pesmi, potem pa je dobila podobo akustičnega tria, ki je prišel zelo prav za nastop na mariborskem Lentu. Ob Mefu sta skupino sestavljala še: Armando Šturman, kitarist takrat že razpadle skupine Zebra imago in ustanovni član Zebre, basist in klaviaturist Gorast Radojevič, ki je bil pred tem nekaj časa tudi član skupine Deseti brat, v kateri je bil Mef pevec.

Album z naslovom Najboljše so padle je izšel leta 2001 pri založbi FBI in skupina je s pesmimi iz albuma večkrat nastopila v živo tudi na radijskih programih in na TV Slovenija, kjer je med drugim posnela tudi celovečerni koncert, na katerem so  se jim pridružili še: Andrej Hrvatin (tolkala), Andrej Trobentar (orglice, vokal) ter spremljevalni vokali: Monika Pučelj, Tadeja Fatur in Rudi Bučar. Album so posneli v studiu Rose v Novi Gorici, štiri pesmi (Amerika, Zdravica, Gina in Pust na miru tisto luč) pa je kasneje v koprskem studiu Hendrix na novo sproduciral Andrea F.

Štiri leta po izdaji prvega albuma se je skupina ponovno odpravila v studio. Album Svoboda je dobil malo jazzističnega prizvoka, čeprav je producent Andrea F. ohranil kantavtorske temelje Mefove glasbe. Album, za katerega je ovitek oblikoval dober mefov prijatelj in soborec iz taborniških dni, pokojni kipar in slikar Erik Lovko, je izšel pri založbi ZKP RTV Slovenija leta 2005. Album je postregel tudi z nekaj radijskimi uspešnicami (Če ne moreš do neba, Svoboda, Meni se mi zdi) in bil deležen vsesplošnih pohval glasbenih kritikov.

Snemanje tretjega albuma z naslovom Najboljša leta, je, z zelo občasnimi srečanji v studiu, trajalo skoraj tri leta in dobrih sedem let po prejšnjem albumu je oktobra 2013 izšel album z naslovom Najboljša leta, na katerem so nekatere pesmi, ki so kot singli izšle že pred letom ali dvemi. To so: Ljubezen je v zraku, Marije niso našli, Grem, Za zmeraj in Črni bratje.

Glede na to, da je bilo za predstavitev albuma in redne nastope skoraj nemogoče sestaviti ekipo, ki je pesmi posnela v studiu, je Mef povabil k sodelovanju svoje nekdanje glasbenike iz skupine Deseti brat, tako da skupaj nastopajo pod istim imenom, interno pa so MEF in električni NOB, medtem pa veliko nastopa tudi v triu s Šturmanom in Radojevičem, kot MEF in akustični NOB. 

Skupaj, v akustični in električni zasedbi so pripravili turnejo po slovenskih gledališčih ter ob nastopih napolnili koprsko gledališče, Cankarjev dom, KD Srečka Kosovela v Sežani in izolski letni kino Arrigoni, spomladi bodo pripravili še tri večje promocijske koncerte, potem pa se bodo odpravili v studio na snemanje novega albuma, saj pesmi zanj že nastajajo. Ja pa ja se je kar dobro vrtela jeseni, prav zdaj pa je na radijske valove prišla nova, bolj bendovska z naslovom Ukradli so nam mesto.

Pri koritu bo nastopil Električni Narodnoosvobodilni Bend v najmočnejši postavi:

Duilio Peroša (kitara)

Igor Korenika (bas)

Vlasti Kozlovič (bobni)

Jadran Ferjančič (klaviature)

Drago Mislej Mef (vokal in kitara)


Odigrali bodo večino pesmi s tretjega albuma pa tudi nekatere najbolj znane iz prvih dveh, dodali pa še tri z novega albuma in celo par pesmi nekdanje skupine Deseti brat, ki so jo zbrali na enem samem spominskem koncertu ob 30 letnici izida njihovega albuma Madona dejmi danes.


Vstopnina: 5 €.
Oganizacija: Menza pri koritu.