MENT Ljubljana: HAIKU GARDEN, NILS GRÖNDAHL (DK), WHITE WINE (DE, ZDA)

Kdaj?

Thursday, 02. Feb. 2017

Ob

21:00


Ment je trodnevni dogodek, ki združuje konfernenčno in glasbeno izkušnjo. Je klubski festival svežih bendov iz cele Evrope in širše, v okviru katerega približno 50 izvajalcev nastopi na različnih lokacijah po Ljubljani. Mednarodna konferenca se osredotoča na glasbeno industrijo in kreativnost.

Več o Mentu: http://www.ment.si/sl/onas/

 

Lineup:
21:30 – HAIKU GARDEN (SI)
22:30 – NILS GRÖNDAHL (DK)
23:30 – WHITE WINE (DE, ZDA)

 

Haikuji so gotovo eden prepričljivejših mladih slovenskih bendov ta hip. Njihov recept ni enostaven, a učinkuje. Glavna sestavina je shoegaze, prelit z dobro dozo indieja in začinjen s samosvojo mešanico dream popa ter noise rocka. Kitarske zidove prebijajo izjemno nalezljive melodije, psihedelično pop atmosfero pa soustvarjajo lebdeči odmevajoči vokali. Na odre so prvič stopili leta 2015, nato pretekli Klubski maraton, aprila pa je pri založbi KAPA izšel njihov prvi EP, naslovljen “Waver”. V živo bend prelivajo vizualije, zvok in slika pa ustvarita pravo psihedelično izkušnjo.

 

FACEBOOK / BANDCAMP / SOUNDCLOUD

Danski violinist in vokalist je samosvoj avtor, pravzaprav one-man-bend, ki s pomočjo zank in efektov ustvarja plasti zvokov. Njegov glavni vir je violina, ki enkrat zveni kot bas, drugič kot akustična kitara, tretjič kot nekaj, kar bi iz violine izvabil Hendrix. Že zaradi načina ustvarjanja zvočnih zank je njegova glasba dinamična, razpeta med noise rockom, dronom in folkom. V preteklosti je sodeloval z mnogimi danskimi bendi (Under Byen, Broken Twin, Jacob Bellens, Kellermensch …), leta 2014 pa se je z odlično sprejetim prvencem “Endlos Routinen” podal na samostojno pot, ki ga vodi od odra do odra, s katerega vedno prekine poslušalčevo rutino. Ojačevalci ječijo pod plastmi zvokov, Nilsov trpeči vokal, ki prihaja kar skozi ozvočenje violine, pa ga ob čisti vživetosti včasih priklene na tla.

 

FACEBOOK / SOUNDCLOUD

“Življenje je kratko. Ne bodi kreten,” opozarja zgovoren napis na leta 2016 izdanem albumu zasedbe White Wine “Who Cares What the Laser Says?”. To si je verjetno rekel Joe Haege, da se je po mnogih letih aktivnosti v bendih, kot so 31knots, Tu Fawning in Menomena, ter vzponov in padcev na intenzivni glasbeni sceni Portlanda in kasneje Los Angelesa odločil za predah in premik v Evropo. White Wine je bil najprej solo projekt, kjer je Haege začel realizirati ideje, ki se niso prilegale njegovim ostalim bendom. Po dveh samostojnih albumih si je organiziral turnejo v Evropi, kjer se mu je na odru pridružil Fritz Brückner, sicer tonski tehnik zasedb Tu Fawning in Menomena, in brez pomoči računalnika sta sestavila multiinstrumentalni live set, kjer sta si podajala sintetizatorje, kitare, bobne, semplerje in še celo paleto instrumentarija. Leto in pol pozneje sta v Leipzigu postavila studio, izdala omenjeni album in rekrutirala novega člana, Christiana “Kirmesa” Kuhna, ki z basiranjem svojega fagota le še pridoda k nekonvencionalnemu zvenu bendove glasbe. Kot pravi teatralno navdahnjeni Haege: “White Wine v živo počne, kar lahko, da prikažejo človeškost v glasbi: norost, zabavo, žalost, srhljivost in neskončne zaplete.”

 

WWW / FACEBOOK / BANDCAMP / SOUNDCLOUD


Vstopnice: http://www.ment.si/sl/tickets/
Organizacija: Menza pri koritu in festival Ment