MESTO ŽENSK: JORDAN REYNE – DEVICA, MATI, JAGA BABA (MAIDEN, MOTHER, CRONE)

Kdaj?

Monday, 12. Oct. 2015

Ob

22:00


Med 5. in 15. oktobrom bo v Ljubljani potekal 21. mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk z osrednjo temo Telo – moj teritorij. V desetih dneh festivala bodo sodelujoče_i umetnice_ki prečili uveljavljene predstave o telesih, rušili stereotipe in predsodke ter v ospredje postavile_i avtonomijo lastnih teles. Festival se letos ponaša z bogatim programom: 46 različnih dogodkov s sodelujočimi 95 umetnicami_ki in teoretiki_čarkami iz Evrope, ZDA, Nove Zelandije, Japonske itn…

 

FB timeline Image _ 851x315px-01

 

Jordan Reyne, ki fizično in lirično črpa iz poganske mitologije, nastopa na odru kot »Jaga baba« – razkuštrana čarovnica, katere zgodbam lahko prisluhnete na njeni najnovejši EP trilogiji Devica, Mati, Jaga baba. Performans čarovnice, ki evocira tako skrivnost kot pobesnelost, temelji na glasbi in dramatičnosti. Daleč od pasivnih ženskih likov, ki jih tako pogosto srečamo v ljudski glasbi, je Jordan skrivnostni lik, predmet strahu, pripovedovalka zgodb, polna strasti in obžalovanja.

Povezava:
www.jordanreyne.com

Jordan nastopa na odru sama in poslušalce nemudoma potegne v svet pripovedk in zgodb. Čeprav je edina nastopajoča, je njen glas silen – dvigajoča se in dramatična mešanica vokalov, ritmičnih zank in kitarske spremljave, ki narašča v crescendo, ko se zgodbe odvijajo … Zato je vsak njen performans edinstven, z odprtimi uglasitvami, plastmi harmonij in ritma, prepletenimi z besedili, ki dajejo starodavnemu sodobno formo.

Jordanin najnovejši projekt je EP trilogija z naslovom Devica, Mati, Jaga baba. Besedila so kratke zgodbe, ki stare poganske pripovedi združujejo s sodobnim videnjem žensk. Devica, Mati, Jaga baba pripovedujejo zgodbe resničnih ljudi skozi objektiv folklore in arhetipov in nas spodbujajo k premisleku o tem, kako naše sodbe o drugih še vedno oblikujejo stari načini gledanja.

 

Vstopnina: 7 €, 5 € (dijaki, študentje in upokojenci ob predložitvi dokazila ter samozaposleni v kulturi).
Organizacija: Mesto žensk in Menza pri koritu.