NAJI (Iran) – promocija albuma “Cherk”

Kdaj?

Friday, 09. Feb. 2018

Ob

23:00


NAJI (Iran)

Promocija albuma “Cherk”

Naji (rojen Iman Shahryari) je mladi reper, ki se je kalil v podtalni iranski hiphop sceni.

Začetek njegove kariere je zaznamovalo delo z lokalnimi producenti kot so MSN, Shervin in Rodfar v domačem Shirazu, kasneje pa se je preselil v Teheran in izdajal glasbo za pomembne underground založbe Sol in 021 Records. Med internetno publiko je postal znan po svojih politično nabitih besedilih, zaradi česar se je kmalu znašel tudi pod budnim očesom iranskih oblasti, ki ima dolgo zgodovino preganjanja umetnikov pod vplivom ‘zahodnih’ glasbenih zvrsti, kot je hip hop. Čeprav ni nikoli pokazal svojega obraza in je izdajal glasbo pod različnimi psevdonimi, se je znašel v zaporu, leta 2015 pa mu je uspelo pobegniti iz države.

Trenutno živi v Sloveniji, kjer je zaprosil za azil in nadaljuje svoje kreativno delo pod novim umetniškim vzdevkom Naji. V svojem ljubljanskem studiu sodeluje s številnimi domačimi glasbeniki in producenti, nanizal je več kot 20 nastopov po klubskih in festivalskih odrih, ter nastopil s sorodnimi reperskimi avanturisti Shabazz Palaces.  Jeseni je dokončal EP  z naslovom “Cherk”, ki je njegov prvi izdelek v celoti narejen na evroskih tleh in se ukvarja s problemi, na katere je naletel tu.

S svojo angažirano politično glasbo, ki je relevantna tako za Irance, ki protestirajo na ulicah Teherana, kot za prebivalce Slovenije, ki jim država namesto materialne varnosti nudi le še “zaščito” pred tujci, Naji dokazuje, da hiphop še zdaleč ni zahodni žanr, ampak svetovni jezik, ki ima brezmejno moč združevati ljudi.


Vstopnina: 4€.