Pesniški večer in predstavitev knjige z MIKLAVŽEM KOMELJEM

Kdaj?

Tuesday, 22. Dec. 2015

Ob

21:15


KUD Kentaver in Menza pri koritu v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev vabita na pesniški večer in predstavitev knjige NOČ JE ABSTRAKTNEJŠA KOT N (založba Hyperion, 2014).

Z letošnjim Jenkovim nagrajencem MIKLAVŽEM KOMELJEM se bo pogovarjala pesnica Veronika Dintinjana.


Letošnji Jenkov nagrajenec dr. Miklavž Komelj je pesnik, umetnostni zgodovinar, umetnostni teoretik in kritik ter prevajalec. Izdal je osem pesniških zbirk za odrasle in eno knjigo pesmi za otroke, znanstveno monografijo Kako misliti partizansko umetnost, ter z Rožančevo nagrado ovenčano knjigo esejev Nujnost poezije (2011). Za poezijo je do sedaj prejel Veronikino nagrado (2002), Jenkovo nagrado (2006 in 2015), Župančičevo nagrado (2009) in nagrado Prešernovega sklada (2010). Doktoriral je iz umetnostne zgodovine leta 2002 na temo Pomeni narave v toskanskem slikarstvu prve polovice 14. stoletja na Filozofski fakulteti v Ljubljani, za kar je prejel zlati znak ZRC SAZU (2002). V letih 1999 do 2002 je bil mladi raziskovalec na ZRC SAZU, odtlej pa ustvarja v statusu svobodnega umetnika. Komeljeve pesmi so objavljene v vseh slovenskih pesniških antologijah po letu 1991, njegove pesniške zbirke pa vselej deležne izrazitega kritiškega odziva, tudi obsežnih študijskih razprav ter vključene v literarnozgodovinske oz. literarno teoretične prikaze.

Noč je abstraktnejša od N (založba Hyperion, 2014) je Komeljeva osma pesniška zbirka. “Komunikativna, eruditska, drzna, eksperimentalna in angažirana“, tako jo je označila letošnja žirija za Jenkovo nagrado. O zbirki je kritik Goran Dekleva za Književne liste zapisal: „Pričujoča zbirka, z drugimi besedami, postavlja pod vprašaj nekatere najbolj udomačene, kakor da povsem naravne, samoumevne koncepte, s katerimi smo navajeni misliti oziroma vzpostavljati svojo dejanskost. Pesmi, zbrane v Noči, nam tako zatrjujejo – vse to v Komeljevi zdaj že zlahka prepoznavni, pretehtani in miselno kompleksni pa hkrati vseskozi emocionalno skrajno intenzivni dikciji –, da kadarkoli koga pokličemo po imenu pa tudi kadarkoli rečemo svet, narava, celota, smisel, identiteta alijaz, vedno nekaj – nekaj ključnega – izpustimo, zatajimo, pahnemo v slepo pego.“

Več o knjigi lahko preberete na:

http://www.delo.si/kultura/knjiga/recenzija-knjige-sperare-aude.html
http://www.rtvslo.si/kultura/beremo/miklavz-komelj-noc-je-abstraktnejsa-kot-n/365610

Vstop prost.
Organizacija: KUD Kentaver in Menza pri koriu.