V primeru dežja gostimo projekcijo lezbičnega dokumentarnega filma Paris was a woman (1997)

Kdaj?

Friday, 16. Jun. 2017

Ob

21:00


Projekcija filma je organizirana v sklopu Festivala Parada ponosa 2017 in je predvidena v letnem kinu Slovenske Kinoteke – Muzejska ploščad na Metelkovi. V primeru slabega vremena bo projekcija v Menzi. Po projekciji sledi pogovor z ustvarjalkama Greto Schiller in Andreo Weiss (ZDA).

 

Pariz je bila ženska
Leto: 1996
Režija: Greta Schiller
Produkcija: Jezebel Production
ÄŒas trajanja: 75 minut

 

Film Pariz je bila ženska govori o skupini ženskih, večinoma lezbičnih umetnic, novinark, pisateljic, fotografinj, oblikovalk, urednic, izseljenk, ki so živele na pariškem Levem bregu med dvema svetovnima vojnama. Srečali se bomo z Berenice Abbott, Gisele Freund, Djuno Barnes, Natalie Barney, Sylvio Beach, Adrienne Monnier, Gertrude Stein, Alice B. Toklas, Colette, Janet Flanner in mnogimi drugimi.

 

Greta Schiller je mednarodno priznana in nagrajevana ustvarjalka dokumentarnih filmov. Njen kratki film Greta’s Girls iz leta 1976 je bil eden od prvih neodvisnih kratkih filmov, ki govori o lezbijkah. Leta 1984 je z Andreo Weiss ustanovila neodvisno produkcijsko družbo Jezebel Productions. Med njene filme sodijo tudi Before Stonewall (skupaj z Andreo Weiss; 1984), ki je prejel dve nagradi Emmy, Paris Was a Woman (1996) in Tiny and Ruby: Hell Divin’ Women (1989), za katerega je na Berlinskem filmskem festivalu prejela nagrado Teddy. Nagrado Teddy za najboljÅ¡i dokumentarec je prejela tudi leta 1999 za film The Man Who Drove with Mandela.

 

Z Greto Schiller in Andreo Weiss se bo pogovarjala Nina Dragičević.

 

Vstopnine ni.

 

Več o festivalu Parada Ponosa na povezavi: http://ljubljanapride.org/2017/en/#Program