FV festival 2015 – BLACK MOUNTAIN (can) + HARP EXPLOSION (cro) + CAN OF BEES (slo)

Kdaj?

Tuesday, 16. Jun. 2015

Ob

21:00


Spet se bliža FV festival, ki že 16 let skrbi za raznolik razvoj in predstavitev sodobnih rockovskih praks. Ljubljanska Menza pri kortitu na Metelkovi bo v torek, 16. junija gostila nekaj najbolj kreativnih bendov, ki delujejo v sferi bluesa, rocka in garažnega rock’n’rolla. Ponovno je potrebno izpostaviti pomembnost FV festivala, saj po vseh dolgih letih še vedno ostaja osrednja rock’n’roll prireditev v našem okolju in tudi širše.

 

BLACK MOUNTAIN

 

Vročico poletne rock noči bodo letos do konca zažgali Kanadčani Black Mountain. Bend je pred več kot dobrim desetletjem nastal v Vancouvru. Za odmevno založbo Jagjaguwar so leta 2005 izdali prvenec Black Mountain. Leta 2008 je sledil album In the Future  in čez dve leti še Wilderness Heart. Njihovi albumi so se potegovali za številne odmevne nagrade, leta 2005 pa so se kot predskupina odmevnih Coldplay znašli na skupni tritedenski turneji.

blackmountain_large

 

Kanadčani pravzaprav nimajo prav veliko skupnega s Coldplay. Njihov zvok se namreč razprostira široko preko bluesovskih poljan, prežetih z elementi južnjaškega rocka, folk rocka in hard rocka, ki na trenutke že prehaja v sfero metaliziranih kitarskih linij. Širok zvočni razpon benda je izrazito večplasten. V določenem trenutku nas zapeljejo s svojo “hipaško” sproščenostjo, ki se v trenutku prelevi v prodorno, težko rockovsko gmoto. Bogati, razvejani aranžmaji in prepletajoča se ritmična dinamika se zliva v dovršeno rockovsko opojnost.

Vodja in pevec, Stephen McBean se že vrsto let kali v različnih glasbenih projektih in bendih, od katerih velja izpostaviti tudi zasedbo Pink Mountaintops. Tu se pokaže njegova psihedelična zasvojenost z eksperimtalnimi rockovskimi učinki. Poleg vsega so Black Mountain tudi jedro glasbenega kolektiva Black Mountain Army, ki združuje številne glasbenike, umetnike in prijatelje v Vancouvru.

Glasbeno ustvarjanje jim pomeni vse, to je njihov življenjski slog, ki se dodobra odraža v vsej rockovski barvitosti. Zadnji album Wilderness Heart se je leta 2011 znašel na listi najboljših albumov, na podelitvi prestižnih kanadskih glasbenih nagrad Polaris Music Prize. Prvi komad na albumu The Hair Song nas takoj spomni na sočno, produktivno obdobje kakšnih Black Crowes. Uvod naslednjega komada Old Fangs nas že popelje v sfero boogieja kakšnih ZZ Top, ki se kaj hitro okrepi z močnimi hard rockovskimi kitarskimi rifi.

Black Mountain se ne hecajo, to je bend, ki si želi presežkov. Z mogočnim zvokom presegajo brezčasnost klasičnega rocka in brezkompromisno združujejo preteklost in prihodnost rockovske vizije.

Stephen McBean – Guitar/Vocals
Amber Webber – Vocals
Jeremy Schmidt – Keyboards
Jonny Ollsin – bass, keyboards
Joshua Wells – Drums/Keys

Povezavi:
https://www.facebook.com/BlackMountainOfficial
http://jagjaguwar.com/artist.php?name=blackmountain

 

CAN OF BEES

can_of_bees

Domačo protiutež bo tokrat predstavljala čvrsta blues rockovska trojka Can of Bees. Vse od leta 2010 se v Šentjanžu pri Dravogradu predajajo kombinaciji sodobnega rockovskega izraza, ki se napaja pri bluesovski tradiciji in neprilagojeni garažno rockovski svobodi preteklosti. Tudi grunge in stoner rock jim niso bili tuji, vsaj ne na njihovih začetkih.

Govorimo o izvstnih glasbenikih. Ritem sekcijo gradita Davor Detečnik, eden od bolj prodornih rock bobnarjev v domačem okolju in basist Jure Gobec. Jan Lužnik je zaslužen za čvrste blues rockovske kitarske rife in prodorno vokalno interpretacijo. Can of Bees imajo v svoji zbirki odličen prvenec, ter dva E.P.-ja: »Love« in LogJam Stories.  S svojo mladostno energijo in sproščenostjo so osvojili številne domače kot tudi tuje odre. Končno jih bomo videli tudi na FV festivalu.


Povezava:
https://www.facebook.com/canofbees?fref=ts

 

HARP EXPLOSION

Iz Vinkovcev prihaja Iggy (Igor Djeke) s Harp Explosion –  Thee One Man Band. Njegov zaščitni znak so orgljice, vokal, tamburin in živo nasneti ritmi bobnov, ki jih proizvaja s pomočjo številnih efektov. Garažni blues je osrednja nit njegovega izraza. Prvič se je v živo predstavil leta 2009. Njegov projekt je svojstven spoj tradicije in sodobnega rockovskega sloga, ki se razvije s pomočjo orgljic in kombinacije številnih zapeljivih efektov – dobimo čisto zmes garaženga bluesa, ki ga sestavljajo avtorske skladbe in nekatere manj znane klasične obdelave.

» Very inventive new school one man band. Sonic art wrapped arround the well played blues harp with well used effects » (Jon Gindick – teacher and harmonica player)

Povezavi:
http://harpexplosion.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/pages/Harp-Explosion-Thee-One-Man-Band/242587182419227?fref=ts

 

—–

Vstopnina15 €.
Organizacija: FV Music in Menza pri koritu.

—–

Zaradi precejšnjega zanimanja se sprejemajo rezervacije in akreditacije do 14.6. na naslov: monika.skaberne@guest.arnes.si.