GRATE (Novi Sad) + TAHIJEVI KMETOVI (Karlovac)

Kdaj?

Thursday, 22. Oct. 2015

Ob

22:00


GRATE

11210426_10153229318362332_340310890758986213_n

Skupina GRATE je nastala leta 2007 v Novem Sadu. Ustanovitelja skupine sta bila Pik in Damir Marković. Dve leti zatem je skupina izdala prvenec z naslovom »Prodaj nas« (Založba Studentski kulturni centar Novi Sad). Hitro po izdaji albuma je prišlo do določenih menjav v postavi benda in nastala je današnja zasedba: Goran Beg (kitara, vokal), Dragan Alimpijević – Pik (kitara), Zoltan Šimon (bubnjevi), s pomočjo session glasbenika Nenada Patkovića (bas).

Konec pomladi 2013 je skupina objavila drugi album Volim da hodam (Založba Long play). Za šest pesmi iz omenjenega albuma je skupina v lastni režiji posnela tudi videospot: Lepljiv mrak, Paranoja, Revolucija (feat Golub Goblini), Volim da hodam, Srebro in Grad. Singli so bili dobro sprejeti na vseh relevantnih srbskih top listah (Hit 202, Gruvanje, Diskomer, Jelen top 10). Album je skupina tudi uspešno promovirala po vseh večjih klubih v Srbiji ter na vseh večjih festivalih: Beer fest Beograd, Arsenal fest Kragujevac, Long Night festival, Kulpin fest, Koncert godine Novi Sad).

V obdobju 2013/2014 je skupina poleg uspešnega promoviranja albuma Volim da hodam, že snovala svoj tretji album z naslovom Ne mogu, neću, ne znam i ne želim, kateri je bil izdan za založbo Odličan Hrčak iz Beograda. Album je odlično sprejet (na novem albumu skupine Grate je 13 pesmi, katere vas bodo, vsaka na svoj način, močno »udarile« s svojo realnostjo, katero nosijo v sebi – recenzija Nocturne magazin 2015). Tudi tokrat so v lastni režiji pripravili videospote: Ja, Karma, Kad odem ostaviću trag. Skupina je skozi leta svojega dela našla sebi lasten alternativni rock zvok, podprt z angažiranimi družbeno-političnimi besedili. Turneja, s katero promovirajo novi album, poleg Srbije zajema tudi širšo regijo. V Sloveniji se bodo predstavili v Ljubljani, Izoli in Idriji.

Povezave:
Homapage: http://www.grateband.com/
Facebook – http://www.facebook.com/bandgrate
Deezer – http://www.deezer.com/artist/4873289
Soundcloud – http://soundcloud.com/grate

 

TAHIJEVI KMETOVI

Začetki skupine Tahijevi kmetovi (Karlovac, Hrvaška) segajo v leto 1979. Takratna sestava benda je bila Žec (bobni), Laba (bas) in Mario (kitara). Prva avtorska pesem je Kava, katero skupina, zaradi aktualnosti teksta, izvaja še danes. 1982 se je skupini pridružil Magda na vokalu. Leta 1983 je z odhodom fantov v vojsko, delovanje skupine zamrlo.

Skupina se je ponovno sestala v jeseni 2008, zaradi nastopa na 30. GODINA KARLOVAČKOG PUNKA VOL.2 , v drugačni sestavi: Andreja Rajh (vokal), Mario Pavlić (gitara), Duško Labus – Laba (bas) ter Vlado Planinac – Šumasti (bobni). Po omenjenem nastopu se je v bendu zgodila dobra energija in skupina je nadaljevala z ustvarjanjem novih pesmi ter koncertiranjem po Hrvaškem in Sloveniji. Leta 2013 je prišlo do menjave bobnarjev, Šumija je na bobnih zamenjal Goran Kovačić-Gic sicer kitarist HC skupine Treaviit. Tahijevi kmetovi uspešno nadaljujejo z ustvarjanjem novih pesmi, koncertiranjem ter pravkar snemajo svoj album prvenec. Na njem bodo izključno avtorske pesmi v razponu od »old school« punka, preko darka do minimalističnega HC-ja.

Povezava:
https://www.facebook.com/tahijevikmetovi

Vstopnina: 4 €.
Organizacija: Menza pri koritu